vijesti

SLAVONSKI PORTALI RASPISALI SE O MONOGRAFIJI „MEDIJI I LOVSTVO „ Hrvatsko lovstvo je perjanica EU lovstva, navodi autor Davor Martić, te po mnogim segmentima može služiti primjerom u širim okvirima

Rijetko, i doista, pravo remek djelo novinara ,pisca i urednika Davora Martića, netom tiskana monografija MEDIJI I LOVSTVO naišla je veliko zanimanje slavonskih lovaca. Naime, SB portal i portal Požega EU, kao i neki drugi, objavili su vijest sa komentarom o izlasku ovog kapitalnog djela hrvatskog lovstva ,posebno ističući sve one podatke i činjenice koje su se događale tijekom jednog stoljeća, kada se gradilo hrvatsko lovstvo čija će se 100. obljetnica obilježiti iduće godine.
Zbog toga je ova monografija upravo dobrodošla kao dar hrvatskim lovcima povodom jubileja europskog značenja.
Posebno zanimanje lovaca izazvalo je osnivanje Saveza lovačkih društava za Hrvatsku i Slavoniju, kao i još neke radnje i aktivnosti i događaji koji su obilježile ovdašnje lovstvo.
Da nije bilo lovačkih časopisa poput osječkog Glasa lovdžije, novogradiškog Posavskog lovca ili broskoposavskog Slavonskog lovca- današnje ,ali i buduće generacije hrvatskih lovaca, ne bi imale spoznaje o aktivnostima lovaca i temeljima naprednog lovstva onog vremena, smatra dr. sc. Perica Tucak, koji je napisao uvodne retke u ovu značajnu monografiju.
Svi lovački ,ali i mnogi drugi listovi, bez obzira na društveno uređenje, pratili su događaje u lovstvu,pa se sa današnjeg kuta gledanja slobodno može zaključiti da je hrvatsko lovstvo bilo, zapravo, perjanica europskog lovstva, posebno osnivanjem Prvog hrvatskog društva za gajenje lova i ribarstva. Ono se s pravom svrstava danas među tri najstarije i najdugovječnije lovačke asocijacije u Europi !
Hrvatsko lovstvo gradilo se na grofovijama, na veleposjedima ondašnjih velikana , koji su se zdušno borili za njegov procvat, unošenjem plemenite divljači , uzgojem, kao i borbom protiv lovokradica. Tako se ističe , po zapisima, vlastelinstvo grofovske loze Marka Bombellesa koja je u lovištu Vinice i Opeke udomilo prve fazane i time označili početak organiziranog lovnog gospodarenja u Hrvatskoj i Slavoniji.
Slavonski lovci su monografiju preporučili i ostalim kolegama, jer u njoj može svatko pronaći dovoljno štiva o povijesti, kao i sadašnjosti našeg lovstva, koja se, međutim, dopunjuju,ali i u nekim zbivanjima i razdvajaju od opisa starijih lovnih stručnjaka, napose šumara kao jedinih kroničara hrvatskog lovstva u jednom prohujalom vremenu.

Specijalno za portal pou- capreolus.hr Ante Tonči Karković

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.