vijesti

PRIJE 60 GODINA UDOMLJENE SU PRVE DIVOKOZE NA BIOKOVU Trofejne divokoze, uzgojem i zaštitom makarskih i imotskih lovaca, postale su poznate u čitavom svijetu

Ova 2024. godina je doista jubilarna za splitskodalmatinsko lovstvo . Naime, 1964. godine udomljene su prve divokoze, dotad nepoznata divljač Biokova u dogovoru sa „Lovnim gazdinstvom“ u Sarajevu iz državnog lovišta „Prenj“ koje je jedino izlovljavalo balkansku divokozu poradi udomljavanja u druge krajeve !

Prve divokoze dopremljene su u Makarsku 31. listopada 1964. godine . Dovezeno je i ispušteno 7 grla koje su po tome ušle u povijesnicu dalmatinskog i hrvatskog lovstva.Nova divljač zaposjela je kamenjar Biokova, svoje prirodno obitavalište 1. studenoga poviše sela Veliko Brdo , predio Ključi. Divokoze su sa Prenja dovezli ondašnji tajnik SLDO Makarska i poznati lovac Dinko Brkulj ,uz asistanciju A. Puharića.

Iduće divokoze u količini od 7 grla također su ispuštene na predjelu Ključi, što je, čini se, bio najpogodniji lokalitet za njeno preživljavanje.

Tjedan dana kasnije Imoćani su dovezli „svoje“ divokoze ( 6 grla ), nabavljene u istom lovištu „Prenj“ koje su pustili na predjelu Turije sa sjeverne strane Biokova 26. studenoga 1964. godine.

Nabavu divokoza organizirao je tadašnji predsjednik imotskih lovaca Marko Turić Markan i tajnik Milan Glibota.

Ispuštanje divokoza na Biokovo, sa južne i sjeverne strane, ostati će upisano u povijesnici lovstva ovoga kraja, Dalmacije i Hrvatske. Od ovih planinskih antilopa tijekom vremena uzgojio se je respektabilan matični fond koji se je proslavio u svijetu po vrhunskim trofejima.

Specijalno za pou-capreolus hr. Davor Martić

Foto Vilim Filip Šabić

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.