vijesti

PRESUDA U „ZEČJOJ AFERI“ : BRAČKIM LOVCIMA VIŠE OD 50.000 EURA

Poslije 13 godina sporenja u aferi oko udomljavanja živih zečeva na otoku Braču Općinski sud u Supetru presudio je u korist oštećenog Lovačkog društva Brač.
Županijski lovački savez splitsko dalmatinske županije pod vodsvom predsjednika Mladena Balića bračkim je lovcima isporučio pošiljku od 226 živih zečeva umjesto 250 zaraženih opasnim virusom tzv. sindromom europskog smeđeg zeca 2010. godine !
Sud je presudio da Županijski lovački savez treba obeštetiti lovce Lovačkog društva Brač sa iznosom od 21.554,18 eura ili 162.400 kuna, te zateznom zakonskom kamatom koja teče od 31. ožujka 2010. godine do okončanja spora i isplate. Sud je također obavezo da gubitnik u sporu, a to je splitski Lovački savez , naknadi parnične troškove od 10.794.50 eura ( 81.331,16 kuna) zajedno sa zakonskim zateznim kamatama.
Prema riječima tadašnjeg predsjednika Lovačkog društva Brač Ivice Stipičića, očito veoma zadovoljnog donesenom presudom, brački su lovci sakupili i platili za svakog zeca 800 kuna nadajući se da će u lovište pustiti mađarskog zeca , kojega su jedino i naručili. Međutim, Savez im je dopremio nekog drugog zeca , i što je najgore- taj je zec bio zaražen virusnom infekcijom koja je potvrđena u splitskom Hrvatskom veterinarskom zavodu.
Državni lovni inspektor dr. vet. med. Nediljko Plazibat naredio je odmah provođenje preventivnih mjera odstrjela zečeva sumnjivog ponašanja, što su brački lovci i uradili. Od bolesti su ranije prilikom ispuštanja uginula 23 zeca!
Spletom okolnosti dogodilo se ono što nitko nije mogao očekivati . Niti Županijski lovački savez, odnosno njegovi čelnici Mladen Balić i Mate Budimir, a još manje brački lovci. Savez je , očigledno, nabavio zečeve kao „krizni artikal „ u to doba godine (zima) kako bio udovoljio narudžbi i željama bračkih lovaca.No, nitko nije mogao posumnjati da će iz „kašeta“ na Brač potrčati zaraženi zečevi prijeteći zdravoj populaciji otočnog zeca.
Presuda bračkog Općinskog suda je prvostupanjska tako da će Lovački savez uložiti žalbu u očekivanju povoljnije drugostupanjske presude.

Leg.
Ivo Stipičić, bivši predsjednik Lovačkog društva Brač vjerovao je u uspjeh spora od početka

Faksimil članka iz nacionalnog lovačkog magazina Dobra kob, veljača 2010., broj 101.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.