Ekskluzivno

OTKRIĆE LOVOČUVARA MATE VRANJEŠA : VOZEĆI AUTOMOBIL , UZA CESTU , U LOVIŠTU „ŠIBENIK-VRGORAC“ NAIŠAO NA „BIJELOG“ ZECA

U brdskoplaninskim lovištima moguće su sve zgode i nezgode igrom prirode kao i zanimljiva otkrića. Na nadmorskoj visini koja doseže „do neba“, kao što je biokovski masiv, sa okruženjem, brdom Veliki i Mali Šibenik, lovočuvar Ober lovnog turizma Mate Vranješ slučajno se je namjerio na – „bijelog „ zeca !

Zapravo, ovdje je riječ o albino zecu kojega je Mate zapazio vozeći automobil pred sami sumrak.

  • Zec je bio potpuno bijel, priča Mate Vranješ, još uvijek pod dojmom otkrića neobičnog stanovnika lovišta „Šibenik- Vrgorac“. Odskočio je ustranu, zasljepljen farovima automobila i brzo nestao …Sve se je dogodilo u tren oka, tako da nisam niti pomislio da ga slikam.

Ovo je , inače, drugi slučaj pronalaska albino zeca na području Velikog Šibenika.Još prije 15 godina ovdašnji lovac Vjekoslav Opačak iz vrgoračkih Poljica, zaseoka Opačci,u vrijeme skupnog lova odstrijelio je albino zeca .

  • U kući još imam fotografiju tog zeca, veli Vjeko,kako bih sačuvao uspomenu na taj neobičan susret i doživljaj.Mislim da takvo nešto više neću doživjeti.

U nauci je bijeli zec poznat kao planinski zec, koji je rasprostranjen na visokim brdskoplaninskim predjelima ,gdje vlada snijeg i led. Taj zec pred zimu dobije bijelu dlaku i rep po kojem je onda razlikuje od svojih srodnika.

Međutim, ovdje nije riječ o bijelom zecu, kao što ga opisuje struka, nego o – primjerku albino zeca. Albino zec, poradi pojašnjenja , urođeno nema pigmente ili uobičajenu boju običnog, smeđeg zeca.

Albino zec prepoznaje se još i po crvenim očima.

NA SLICI

Smeđi zec, tipičan izdanak visokih planinskih predjela,stanovnik Velikog Šibenika

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.