Običaj je, pogotovo lovački – doista običaj vrijedan pažnje!
Skijaši iz Dalmacije navalili su na lovačke sarme – kuhane, već spremljene za jelo – domaće proizvodnje u režiji ogulinskog meštra lovačkih delicija Štefa Žibrata. Štef je već davnih godina usavršio kulinarski zanat priprave gastronomskih specijaliteta od mesa divljači, kada je na svojem ranču, kako reče, počeo sa uzgojem jelena lopatara …
Užežin novogodišnjih blagdana skuhao je dovoljne količine lovačke sarme po receptu starih ličkih lovaca, znajući da će ljubitelji snježnih radosti prvi htjeti jesti njegovu deliciju koju će mnogi sobom ponijeti na poznata talijanska skijališta.
Kao što je, uostalom, običaj dalmatinskih skijaša, ali ne sarma od divljači, nego od nadjeva junetine i svinje!
Lovačka sarma od ogulinskog kiselog zelja od jelena – sa nadjevom divljačine od divlje svinje – vrhunski je specijalitet u izdanju vrijednih ruku obitelji Žibrat.
Meštar Štef otkriva svoje umijeće i vještinu i kaže kako jelen ne može bez divlje svinje, i da zajedno, nadjev čini kvalitetnu smjesu, veoma ukusnu i nepcu dragu.
Nikad nije nadjev meso samo jedne divljači, upozorava Štef: jelen „ljubi“ divlju svinju, povezanu sa različitim začinima, te isjeckanim na komadiće ličkim špekom, kobasicama i suhim rebarcima!
Pa tko, recite, ne bi poželio takvu deliciju negdje na snijegu, malo podgrijanu, već gotovu za konzumaciju.
Štef je svojom jedinstvenom delicijom osvojio, prije svih, lovce skijaše, koji su prvi „nanjušili“ njegov izvorni specijalitet. Oni su, dakako, puni hvale, a znate kakvi su, uostalom, lovci izbirljivi, kada su posrijedi lovački specijaliteti zavijeni u ogulinsko kiselo zelje!
Pored kvalitetnog nadjeva, kuhana lovačka sarma „špikana „ je prirodnim mirodijama, među kojima i slatkom paprikom. Ostali dodaci, koji čini lovačku sarmu iz Štefove kuhinje – su lovačke priče , što znači rezultat Štefove majstorije i kulinarskog umijeća.
Inače, svakako valja dodati da je Štef prvi počeo u ovim krajevima sa proizvodnjom čevapića od divljačine . Ovaj specijalitet je pronašao mjesto na širem području, te ga sa guštom konzumiraju mnogi ljubitelji iz Dalmacije, posebno Splita.
Valja još kazati da je Štefova prodavaonica u Oštarijama svojevrsni izlog stručne lovačke literature: na policama , među pripravcima od medvjeda, divlje svinje ,muflona i jelena – zainteresirani ljubitelji lijepe lovačke knjige mogu pronaći izdanja splitskoga Lovačkog učilišta „Capreolus „.
Pa tko voli, neka izvoli !
INFOCAP