vijesti

OBLJETNICA LOVAČKOG SAVEZA ST- ŽUPANIJE (4) Bračani su smjeli odstrijeliti čak 300 zečeva tijekom sezone- dva zeca po glavi lovca!

Odstrijel 300 zečeva na otoku Braču u tijeku glavne lovne sezone 1994./95.– nije fantazija,istakao je zastupnik bračkih lovaca na sjednici Izvršnog odbora Lovačkog saveza Splitskodalmatinske županije pod predsjedanjem inž. Marka Raosa ( 12. studenoga 1994. godine ).
Lovački savez je o stanju divljači u lovištima raspravljao povodom otvorenja lovne sezone 16. rujna , kada je većina lovačkih udruga započela sa lovom sitne divljači, bez obzira na njenu populaciju.Međutim, dosta tmurno stanje sa lovnim fondom opovrgao je brački zastupnik Baković kazavši da su oni dopustili da svaki lovac odstrijeli po dva zeca !
Imamo podatak da su skupine od tri do pet lovaca do sada odstrijelile i više od 30 zečeva, zaključio je Baković unijevši malo svijetla u podatke koje su ostali zastupnici iznosili o svojim i drugim lovištima na području Županije.
Sinjski zastupnik Stipe Kokić u diskusiji je kazao da su obustavili svaki lov zeca zbog iznimno siromašnog fonda, te da su unijeli više od 700 fazana veoma dobre kvalitete iz varaždinskog „Zelendvora“.
U nastavku diskusije predsjednik Raos iznio je primjer lovišta Žeževice koje je pravo carstvo jarebice kamenjarke. No, prvog dana lova lovci su odstrijelili – tek jednu grivnu , što je upućivalo da se bitno ugrozio čak i matični fond ove ptice kamenjara.
No, tijekom godina fond se oporavio tako da je u idućim godinama doista bilo dovoljno jarebica.

Faksimil članka objavljenog u dnevnom listu Slobodna Dalmacija 12. 11. 1994. godine

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.