vijesti

NEZAPAMĆENA FEŠTA U METLIKI : BOJAN VALENČIĆ OTIŠAO U RADNU MIROVINU U DRUŠTVU SINJSKIH I SIŠĆANSKIH LOVACA

Veličanstvenim lovom na fazane i srneću divljač lovci Sinja i Siska, te ostali odani prijatelji i kolege lovci, oprostili su se od meštra lova hrvatskog Slovenca Bojana Valenčića koji je poslije polustoljetnog aktivnog rada i bavljenja lovom i lovstvom – otišao u zasluženu radnu mirovinu. Susret sa starim, dobrim prijateljima i štovateljima Bojana Valenčića u njegovom lovištu kod Metlike (Slovenija) ostati će u trajnom sjećanju lovcima koji su nazočili ovom jedinstvenom lovačkom susretu veterana.
Prvi dan boravka u Sloveniji Sinjani i Sišćani lovili su fazane , dok je drugi dan gostinjskog lova , uz izvanrednu organizaciju protekao u lovu na srneću divljač .
Prezadovoljni gosti nisu imali riječi opisati ovaj susret veterana lovstva . Lov je bio doista kvalitetam, po svim etičkim uzancama i pravilima dobrih, lijepih lovačkih običaja. Uz izraženo poštovanje slavljeniku Bojanu Valenčiću.
Slavljeničku čašu u čast velikana podigli su sinjski lovci na čelu sa Draganom Milanovićem.
Sinjani su kao gosti vodili osobitu brigu o meniju sa Cetine te su sobom dovukli autohtonu sinjsku „lovačku kužinu“ , sarme od kojih je zavonjalo pola Slovenije, vrstan uradak vrhunske meštrovice sinjskih i dalmatinskih delikatesa Marije Milanović, tek diplomirane lovkinje , koja je , u svakom pogledu- blistava budućnost cetinskog lovstva.Zajedno sa njokima, arambašima…
Slavljenik Bojan Valenčić pripremio je sve moguće blagodati domaće spize za svoje prijatelja i goste. Na stolu se našlo pečeno janje,kažu, sa pašnjaka Velebita, prase na ražnju, te mnogi drugi izvrsni specijaliteti domaćeg stola.
Sinjski lovci pokazali su svoje umijeće i vještinu prilikom lova. Glavni sinjski „šicer“ , potvrdivši dugogodišnji renome „kralja Cetinske krajine „ bio je , naravno, Goran Jadrijević Tomas te nezaustavljivi Luka Milošević.

Snimio Dragan Milanović

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.