vijesti

NAKON OTKRIĆA OPASNOG VIRUSA U SLAVONIJI : PTIČJA GRIPA PRIJETI UZGAJALIŠTIMA FAZANA !?

Još se nismo uspjeli riješiti afričke svinjske kuge u lovištima, ili u dijelu lovišta, a već nas je zadesila nova nevolja. Ovoga je puta „s neba“ pala ptičja gripa, veoma zarazna a s time i pogibeljna bolest za svu perad i pernatu divljač, kao ptice močvarice tako i divljač u lovištima. Napose su u opasnosti otvorena uzgajališta (volijere ) fazana, premda je svega nekoliko u Hrvatskoj kao i uzgajališta ostale pernate divljači, primjerice divljih pataka i poljske jarebice trčke.
Znak za uzbunu krenuo je ovog puta iz Slavonije, i to Brodskoposavske županije, iz Oriolika, gdje je veterinarskim pregledom utvrđena visokopatogena influenca ptica na farmi domaćih purana, taman spremnih za iduće božićno-novogodišnje blagdane.
Na farmi je, naime, kako piše u službenom priopćenju Ministarstva poljoprivrede došlo do uginuća većeg broja purana, neobičnog ponašanja, što je ukazivalo na simptome influence ptičje gripe, koja je potvrđena stručnim analizama.
Nakon sanacije farme očekuje se eutaniziranje više od 19.000 purana.
Ptičja gripa ,inače nije opasna za ljude,ali znade učiniti pravi pomor u otvorenim uzgajalištima poput uzgajališta domače peradi i divljih ptica.
Do pojave ptičje gripe došlo je – kao što je to bilo proteklih godina – za vrijeme velike godišnje migracije ptica močvarica. Sa sjevernih krajeva Europe divlje patke i guske, najčešće , kao i ostala pernata divljač, te labudovi i zaštićene vrste- sele preko naše zemlje na krajnji jug Afrike u potragu za sigurnim zakloništima i hranom , bježeći od surove sjeverne klime, mraza i snijega.
Prilikom migracije preko hrvatskog kopna, mora i otoka ptice selice prenose virus poguban za ostale svojte na zemlji, posebno divljač koja se uzgaja na ograničenom prostoru, u uzgajalištima diljem Hrvatske.
Premda veterinari još ne navode moguću opasnost za uzgajivače fazana , uzgajivači dobro znaju što im je raditi , kako prepoznati virusnu bolest i osigurati se provođenjem određenih biosigurnosnih mjera da bi zaštitili fazansku divljač za potrebe daljeg uzgoja i odstrjela u lovištima.
Proteklih godina virus se u najvećem broju slučajeva pronalazio kod divljih pataka i labudova.

Davor Martić

Uzgajališta fazana treba zaštititi od mogućeg smrtonosnog virusa ptičje gripe
Foto D. Martić ( slika je ilustracija )

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.