vijesti

LOVCI, OPREZ ! OPAKA BOLEST U SUSJEDNOJ BOSNI I HERCEGOVINI Šest lovačkih pasa u doticaju sa zaraženim divljim svinjama uginulo od opakog virusa Pseudorabiesa ili lažne bjesnoće

U Bosni i Hercegovini potvrđeno je opasno oboljenje lovačkih pasa, Pseudorabies ili lažna bjesnoća od kojih je uginulo šest lovačkih pasa koji su došli u izravni doticaj sa divljim svinjama prilikom lova, objavio je zabrinjavajuću vijest sarajevski Lovački list, glasilo Saveza lovačkih organizacija u BiH.
Angažirani veterinari kako bi objasnili slučajeve ugibanja lovačkih pasa – kažu da Pseudorabies predstavlja herpesvirusnu infekciju pasa koju uzrokuje herepsvirus divljih svinja i napada živčani sustav pasa što izaziva veoma brzu smrt. Pseudorabies je svrstan na B listu zaraznih oboljenja ,prema Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja koja napada više vrsta domaćih i divljih životinja. Oboljenje je prenosivo , dok se upravo divlje sivnje, najomiljenija lovina lovaca i pasa, pogotovu goniča, smatraju najznačajnijim rezervoarima virusa.
Lovački su psi u voma riskantnoj kategoriji životinja za razvoj i širenje infekcije. Oboljenje je fatalno sa pse ,a moguće je da se prenese i na čovjeka, odnosno sve one koji neposredno dolaze u doticaj s njime.
Klinička manifestacija oboljenja je stalni svrbež ( pruritus ) različitog stupnja. Za ishod najbolja je opcija eutanazija zaražene životinje, obzirom na simptome koji upućuju na sumnju kako je moguće da je zaražena životinja oboljela od bjesnoće.

Lovački list, glasilo Saveza lovačkih organizacija u BIH, siječanj 2024.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.