vijesti

LEGENDA LIČKIH LOVIŠTA : ZBOG ČEGA LOVCI TURISTI LUDUJU ZA LOVNIM VODIČEM PETROM MARIČIĆEM

Mlađahan je taj Petar Maričić, za prijatelje Pero, vodič u lovištu perušićkog „Laneta“ ,ali je bogat sa znanjem . Prošao je najvišu školu, fakultet u lovištu – znade svaku ćuku, svaku divljač, gdje se izlegla, kada je prohodala učiniviši prve korake, zna Pero sve i o drugom životinjskom svijetu.
Vodič Pero pravi je gorostas nikao u krilu prirode, voli divljač, uzgaja je, tetoši, brine se o njoj i kad joj je najteže, za ljetnih vrućina i za sniježnih i mraznih zima. Puni hranilice, nosi vodu, hranu…
Vodič Pero nadzire divljač. Znade u malom prstu sve njene staze, oputine, skloništa i – udobni ležaj gdje provodi noći i dane .
Zbog tih svojih vrlina svi vole i traže vodiča Peru kada se odluče na siguran pogodak divlejg vepra orijaških kljova, ili medvjeda , tog šumskog gorostasa, kojima žele popuniti impresivnu kolekciju veličanstvenih životinja.
-Sjećam se, Pero me postavio na čeki, reče mi „Čekaj, doći će medo….“, priča Lađan Prvan, prvoklasni splitski lovac, gost u Krpanovom lovištu u Lici. Čekam ja, evo ti mede. Pero mi kaže „pričekaj još, čekaj da ti se okrene ,imaš ga tada“. Čekam ja, ali medo se nikako okrenuti se, posjetila ga je i lisica,ali ne mrda. I u jednom času, kad je okrenuo glavu, pucam ! Pucam taman u onom dijeliću sekunde kada je odmaknuo glavu, metak je bio smrtonosan.
I veli nam Lađan,bez Pere sigurno ne bih imao usjeha. Bravo Pero, baš si pravi !
U lovištu mu pomažu kamere. Ima ih svagdje, na svako premetu, točno se znade kuda i kada prolaze divlje svnje. Onaj tko hoće odstrjieliti pravog kljovaša, doista mu treba asistirati meštar Pero, vrhunski lovni znalac i poznavatelj svih tajnih lovišta.
A u svakom lovištu ima tajne. I Pero je taj koji će razotkriti onaj veo i omogućiti etičkom lovnom zanesenjaku da postigne siguran hitac.
Vodič Pero postao je lička legenda !

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.