vijesti

USKRS NA STARIM RAZGLEDNICAMA Nekada su lovci međusobno čestitali ili pozivali kolege u lov na razglednicama sa motivom velikog tetrijeba gluhana

Razglednice sa motivom velikog tetrijeba gluhana, simbola visokih šuma, sa potpisom ili bez pojedinih autora, bile su u početku 19. i 20. stoljeća prihvatljivo sredstvo komunikacije među lovcima. Sa takvom čestitkom lovci su međusobno čestitali pojedine blagdane, kao, na primjer Uskrs, ali su razglednice poslužile i za pozivanje u lov.

Kao pozivnice za lov najčešće su bile u optjecaju razglednice sa majstorskim crtežima tetrijeba gluhana i srnjaka čija lovna sezona je započinjala upravo tijekom travnja. Ovu divljač krupnog lova, posebice tetrijeba, imali su čast loviti austrougarska gospoda, dvorska svita ,visoki kraljevski dužnosnici, te naposljetku sam kralj i njegova pratnja.

Lov tetrijebova najčešće se obavljao u austrijskim Alpama i izjednačavao se sa lovom na jelensku divljač.Lov tetrijebava opisao je stari lovački pisac Franc Stisser još 1797. godine.

Tijekom vremena pozivnice i razglednice sa motivom divljači nestale su iz uporabe. Kako Hrvati baštine tradiciju lova , zar ne bi bilo , možda, lijep lovački običaj ponovno aktualizirati pozivnice za lov ili čestitke za pojedine blagdane- napose lovačke- u znaku pojedine sezonske atraktivne lovne divljači.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.