vijesti

U SJEĆANJE : NA DANAŠNJI DAN PRIJE DVIJE GODINE (1. TRAVNJA 2022. ) Umro je lider hrvatskih lovaca i neprikosnoveni autoritet , general pukovnik u mirovini Đuro Dečak

Na današnji dan prije dvije godine ( 1. travnja 2022. ) umro je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza, general pukovnik u mirovini Đuro Dečak.
Veliki pobornik prirode, divljači i lova Đuro Dečak rodio se u mjestu Lanka pokraj Virovitice 18. siječnja 1952. godine.Obiteljskih je korijena iz Dalmacije, majka mu je rodom iz Maovica kod Vrlike kamo je veoma često i rado dolazio posječujući rodbinu kada bi doputovao u Dalmaciju. Volio se družiti sa tamošnjim lovcima, pa su Vrličani bili veoma ponosni na svojeg generala.
Lovstvom se počeo baviti sa 23 godine . Pored mnogih odgovornih dužnosti u društvenopolitičkom životu, Dečak je odigrao značajnu ulogu u organiziranju hrvatskog lovstva na europskim stečevinama , poštujući prije svega hrvatsku lovačku baštinu i dugu tradiciju. Posebno je njegov autoritet neprikosnovenog lidera došao do izražaja 1998. godine kada je izabran za predsjednika hrvatskih lovaca i lovkinja (70 tisuća organiziranih građana Hrvatske sa lovnom dozvolom ).
Za vrijeme njegova višegodišnjeg uspješnog mandata, dobivši uzastopno povjerenje svojih članova – Hrvatski lovački savez postigao je vrijedne uspjehe. Bio je i ostao ponos svojih lovaca u najmnogoljudnijoj zajednici hrvatskih građana.
Dečak je ostao upamćen i među hrvatskim lovačkim medijima kao vođa koji je prihvatio,pored stoljetnog Lovačkog vjesnika , službenog glasila HLS , još i samostalni časopis hrvatskih lovaca Dobru kob sa čijom se nezavisnom koncepcijom list uvažavao i tiskao do njegove iznenadne smrti.
Dečak je ostao upisan zlatnim slovima u povijesnici hrvatske lovačke baštine. Njegov doprinos premašio je značajne doprinose nekadašnjih predsjednika, Milovana Zoričića (utemeljitelja Saveza lovačkih društava, preteče današnjeg HLS –a ) i Karla Mrazovića Gašpara ( osigurao dvije vile za lovački dom i muzej u Nazorovoj ulici ).
Predsjednik Dečak navodi se u posebnom poglavlju najnovije monografije MEDIJI I LOVSTVO najstarijeg živućeg suradnika Lovačkog vjesnika Davora Martića kao autoritet koji je zapalio iskru slobodnog lovačkog novinarstva.
Monografija izlazi iz tiska idućih dana u izdanju Nakladničke kuće Dobra kob d.o.o. i POU Capreolus.

Specijalno za pou-capreolus.hr

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.