vijesti

SENZACIONALNI ULOV: KOD NOVOG SADA ODSTRIJELJENA POLARNA LISICA – OTKUDA JE ZALUTALA PRED NIŠAN LOVACA

U redovnom lovu na fazane lovci Čeneja kod Novog Sada odstrijelili su nepoznatu životinju. Po izgledu je sličila lisici, ali im je bilo čudno njeno krzno. Uz malo pretrage i konzultacija sa stručnjacima iz lovstva utvrđeno je da se radi o polarnoj lisici.
Odakle polarna lisica na Čeneju?
Na ovim vojvođanskim prostorima bilo je nekoliko uzgajivača koji su uzgajali polarnu lisicu, pa je za pretpostaviti da je neka od njih pobjegla u prirodu. S obzirom da pripada istom rodu kao i naša autohtona lisica (rod Vulpes), onda je bilo moguće da se parila sa „domaćim „ lisicama i da je bilo potomstva.
To se provlačilo generacijama te je moguće da se i poslije desetak – dvadesetak godina u nekom od legala “naše“ lisice pojavila po koja jedinka koja ima sve karakteristike polarne lisica, što je dokaz i ove odstrijeljene na Čeneju.
Drugog objašnjenja nema, ili ga mi sada ne možemo otkriti.
Polarna lisica poznata i kao arktička lisica je mala vrsta lisice nastanjena na hladnim arktičkim oblastima koja mijenja boju krzna u zavisnosti od godišnjeg doba.
Dužina mužjaka polarnih lisica iznosi oko 55 cm (53 cm za ženke). Rep je dugačak 30-31 cm, dok su u ramenima visoke od 25 do 30 cm. Težina za mužjake iznosi 3.8, a za ženke 3.1 kg.
Polarne lisice se mogu naći širom Arktika, uklјučujući i krajnje vanjske dijelove Grenlanda, Rusije, Kanade, Alјaske i Svalbarda, a takođe naselјavaju alpska područja, kao i Island, te područje Švedske, Norveške i Finske.
Svega 120 odraslih jedinki obitava na tom području.

Katedra za lovni turizam

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.