vijesti

PREDSJEDNIK DARĐANSKOG „FAZANA“ DRAŽEN CVETKO Lovci traže fazana „pod pušku“, a mlade ne bi uzgajali u volijerama. Zato će odraslog fazana dogodine platiti 40 eura

Lovačko društvo „Fazan“ iz Darde jedino je u Hrvatskoj koje još i dalje proizvodi fazane- od samoga početka pa do kraja- unatoč pratećim poteškoćama u sustava proizvodnje ove lovne divljači.
Lovačko društvo u nizinama Baranje gospodari lovištem, uzgaja i vodi brigu o krupnoj i sitnoj divljači. Po svemu tome, uključujući i ostale aktivnosti- društvo spada u red najdjelotvornijih lovačkih asocijacija u ovom dijelu Slavonsko-baranjske županije, ali, može se slobodno kazati i Hrvatske.
Fazana jednostavno nema na tržištu ,a oni koji su se bavili uzgojem svih proteklih godina– ili su ugasili proizvodnju ili je značajno smanjili zbog uvoza jaja i ostalih pratećih segmenata iz susjedne Mađarske !
Tisuće i tisuće fazana poletjelo je do sada iz ove jedinstvene „tvornice“ fazana u Hrvatskoj . Svake godine, uz rad i trud lovaca, kao i poslovnih partnera i prijatelja- proizvede se oko 30.000 jednodnevnih pilića u vlastitom inkubatoru, što je, dakako kao što rekosmo, posve rijedak slučaj u Hrvatskoj. Po tome se ova fazanerija razlikuje od svih drugih i uvijek je pri ruci lovnim gospodarstvenicima , u svako doba godine, koji nabavljaju fazane bez obzira da li su namjenjeni za uzgoj i podivljavanje u volijerama ili pak odstrjel, napose „pod pušku“ u lovištu.
Proces uzgoja fazana u današnje vrijeme, kada su cijene pratećih proizvoda stalno u porastu veoma je složen , ističe predsjednik Lovačkog društva „Fazan „ Dražen Cvetko, koji se kao čelnik udruge godinama suočava i bori sa poteškoćama u proizvodnji veoma tražene pernate divljači.
Na dan 28. prosinca cijena fazana,recimo, bila je manja, da bi već nekoliko dana poslije ona znatno skočila,ističe Cvetko uvjeren da će uz potporu države , koja bi trebala i dalje držati beneficiranu cijenu energenata- utjecala na konačnu cijenu fazanskog pilića.
Ukoliko se pak to ne ostvari, smatra Cvetko, dogoditi će se negdje na početku iduće lovne sezone – pravi šok !
Vjerujem da će cijena odraslog fazana za lov,po sadašnjim pokazateljima, dosegnuti najmanje 40 eura. Ili će lovci, znači,početi raditi i uzgajati jednodnevne piliće u vlastitim pogonima , volijerama, ili će morati platiti već odraslog fazana kako spada. Nema druge alternative.
U rješavanju veoma složene situacije oko uzgoja i prodaje fazana Cvetko vidi budućnost fazanerije u tome da se mladi fazani ponude lovoovlaštenicima po nižoj cijeni, ali uz uvjet da ih dalje uzgajaju u vlastitim volijerama . Ovaj uzgoj i podivljavanje u „vlastitom dvorištu (lovištu !) jeftiniji je obzirom da lovoovlaštenici mogu koristiti lovce kao uzgajivače, bilo starije dobi ili mlađe,te koristiti hranu iz vlastitih izvora. Također,ovakav fazan je kvalitetan , odgaja se do određene dobi kada se ispušta u lovište, koje , naravno, prije valja „očistiti“ od raznih štetočina. Fazančićima valja omogućiti siguran boravak u prirodi nakon ispuštanja.
Mnogi bi odraslog fazana,a ne bi uložili truda i napora u uzgoju, kaže Cvetko, navodeći pilot projekt Hrvatskog lovačkog saveza koji je ponudio županijskim lovačkim savezima i do 15.000 jednodnevnih pilića pod uvjetom da ih dalje uzgoje u volijerama lovačkih udruga.
Sa uzgojem mladih fazana osigurala bi se budućnost fazanske divljači u lovištima,imali bi autohtonog fazana ,što, međutim, nije slučaj kod ispuštanja fazana starije dobi „pod pušku“, decidiran je Dražen Cvetko u razgovoru za Portal Capreolus.

SLIKE
Lov fazana je uvijek bio atraktivan u lovištu darđanskog Fazana
Agilni predsjednik Dražen Cvetko

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.