vijesti

NA MALOM I VELIKOM ŠIBENIKU U DRŽAVNOM LOVIŠTU „ŠIBENIK –VRGORAC“ MONTIRANE LOVAČKE KAMERE

U nastavku radova na uređenju i zaštiti državnog lovišta „Šibenik – Vrgorac“ kod Vrgorca sa kojime gospodari „Ober lovni turizam“, splitska tvrtka Lovačkog učilišta Capreolus, na planinama Veliki i Mali Šibenik, montirane su lovačke kamere.

Kamere su postavljene na putovima koji vode do središta lovišta, kao i na južnim padinama Malog i Velikog Šibenika. U ovom dijelu lovišta, naime, obitava autohtona planinska antilopa- balkanska divokoza, kojoj je to, uz Biokovo, jedinstveno stanište na ovom dijelu dalmatinskog kopna. Zbog toga ju je bilo potrebno dodatno zaštititi i na ovaj način, pored stalne lovočuvarske službe koja krstari ovim dijelom lovišta. Valja kazati i to da su lovačke senzorske kamere suvremen način i oblik nadzora i praćenja divljači, njene populacije u pojedinim dijelovima lovišta, fizičkog stanja divljači, te utvrđivanja trofejne vrijednosti divljači, što je neobično važno u pojedinim lovnim revirima.

Kamerama se nadalje štiti imovina lovoozakupnika,visoke čeke, pojilišta i solišta prati se kretanje lovištem onih koji bi na bilo koji način došli u iskušenje da uznemiravaju ,ili ne daj bože, nezakonito love divljač, posebno u vrijeme prirodnih nepogoda, bezvodice kada divljač silazi do pojilišta i kaljužišta, ili u vrijeme obilatih snijegova i golomrazice na visokim planinskim predjelima.

Lovci Obera uredili su lokve i pojilišta i na više mjesta donijeli i postavili kamenu sol, koju su nosili na leđima do kota na visokoj nadmorskoj visini, gdje je inače stanište planinske ljepotice.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.