vijesti

LOVAC LAĐAN PRVAN PROMAŠIO ZLATNU DIVOKOZU NA VELEBITU Vodio me vrhunski tragač doktor lovstva Pave Gančević, pucao sam i profulao ljepoticu zlatnih kuka na Vilinim kukovima

Hrabro, planinsko srce zatreperilo je planinskoj antilopi zadnji put. Lov je na divokoze, Velebit, područje Vilinih kukova. Baš lijepo, očaravajuće vrijeme, sve nam je išlo u prilog – lovac nekih sedamdesetak godina,dakle, ja, Lađan Prvan,kažu iskusan, pravi lovdžija, etičan, nabijen znanjem . I vođa lova, ili lovnik – doktor lovstva, Pave Gančević, čovjek doktorirao na grivastom skakača u lovištu Mira Olujića, vuka samotnjaka mosorskih vrleti.
Kud češ bolji izbor.I zagarantiran ulov zlatnih kuka u pustoši moćnog Velebita.
Krenuo sam u lov i ne sramim se kazati – povukao sam obarač i profulao divokozu. Ne znam točno – da li je bila srebrna ili zlatna, srebrnih ili zlatnih kuka. Moj vodič i prijatelj Pave, Pave dr. Gančević, kaže mi – promašio si priliku svojeg života – metak je otišao utaman , divokoza je preživjela. A i ja sam preživio, jer sam ostavio u džepu dvije tisuće eura !
Barem tako se šale na moj račun zavidnici! Ali, neka ih. Ne znaju oni što su gušti lova- i promašaj je lov…
Jedan od najelitnijih svjetskih lovova je doista lov balkanske divokoze.Lov princeze Velebita, kad ti je pogled usmjeren čas prema lovljenoj divljači, čas ka kamenjaru,a onda se ponovno vraća prema morskoj pučini- doživljaj je koji se upamti čitavog lovačkog života.
Kamen do kamena , Vilini kukovi, doista fantastično ime, povrh svega stoji ukipljena kraljica planinskog masiva, ja, povrh, smireno, čekam, nije predaleko,žile nabreknute, adrenalin raste, pucam i – promašaj !
Sve mi se namjestilo – i vrijeme, slab, gotovo nikakav vjetar, sunčano kao od Boga dano , u daljini more, gledam u kozu koja uspravno stoji. Dovoljno je daleko,a ona ne bježi, misli da joj je sigurna glava…
Hitac smrti je planuo. Ali, metu nije pogodio. Zlatne kuke na glavi divokoze su pobjegle, izgubila se u bespuću. Nisam je više vidio.
Priroda kao da je načas zastala. Sve se umirilo. Jarebica je zapjevala iz obližnjeg grma. Kao da se razveselila čim je čula da sam promašio. Nesvjesno, sačuvao sam još jedan život u prirodi. Neka naših , mojih divokoza, ako Bog da – bit će ih i koncem godine.
A onda ćemo ja i moj odani kompa Pave, doktor za divokoze- ponovno u lov na moj nedosanjani lov, na kraljicu velebitskog kamenjara, antilopu Vilinih kukova, balkansku divokozu.

Specijalno za portal POU- CAPREOLUS.HR Davor Martić

Fotografije Lađana Prvana

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.