vijesti

IMOTSKI LOVAC I PREPARATOR ROKO REBIĆ DAROVAO NAM JE DERMOPREPARAT VELIKOG TETRIJEBA RADI EDUKACIJE NAŠIH POLAZNIKA

Na prigodnoj svečanosti u sjedištu splitskoga Pučkog otvorenog učilišta CAPREOLUS istaknuti lovac i preparator Roko Rebić iz Imotskoga darovao je i na taj način upotpunio zbirku lovačkih trofeja tog Učilišta dermopreparatom velikog tetrijeba gluhana zbog edukacije lovaca i njihovog upoznavanja sa ovom rijektom i prorijeđenom ptičjom vrstom.

Tetrijeba je primio međunarodni kinološki sudac Ante Udovičić, voditelj splitskoga odjeljenja Učilišta, zahvalivši se Rebiću na njegovom dobročinstvo, kako bi polaznici CAPREOLUSA i na ovaj način „uživo“ -kada već ne mogu u prirodi- vidjeli i upoznali ovu doista rijetku i prorijeđenu šumsku koku, najveću među pernatim svijetom kod nas, koja još uvijek, ali posve rijetko, obitava u hrvatskim šumama.

Udovičić je kazao u prigodnoj besjedi kako je pokrenut hvale vrijedan projekt udomljivanja tetrijeba gluhana u Hrvatskoj. Naime, dr. sc. Ivica Križ iz Prezida napravio je prvi i početni iskorak tako što je udomio više obitelji tetrijeba gluhana uvezenog iz Češke, te je – uz potporu Hrvatskog lovačkog saveza , Lovačkog saveza Primorskogoranske županije i Primorskogoranske županije – nedavno otvorio veliki Lovno- uzgojni centar u predjelu Tršća u Gorskome Kotaru.

Tetijeb gluhan još uvijek obitava, daleko od buke i urbanizacije, na pojedinim lokalitetima u Gorskome Kotaru, Lici i Velebitu, gdje predstavlja istinski dar prirode i njen nezaobilazni ukras.

TETRIJEB GLUHAN JE NAJVEĆA ŠUMSKA KOKA , KOJA JE KAO RIJETKA I PRORIJEĐENA VRSTA STROGO ZABRANJENA ZA LOV!

Inače, valja kazati da je Roko Rebić ranije darovao Lovačkom učilištu CAPREOLUS sivog vuka i dermopreparat srnjaka.

Svaka čast, Roko !

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.