vijesti

HERCEGBOSANSKI HOOP OBJAVIO EKSTRA VIJEST Nakon 17 godina dopušten legalan lov smeđeg medvjeda u Federaciji BiH pod uvjetom i na način propisan zakonom

Tromjesečnik HOOP, lovački magazin Lovačkog saveza Herceg Bosne, u svojem najnovijem broju objavio je – za nas lovce, naravno- ekstra zanimljivu vijest : nakon 17 godina napokon je legaliziran lov medvjeda na prostorima Federacije BiH.
Vijest je ,više nego očito, zaintrigirala i – među drugim – mnoge hrvatske lovce , koji inače vole loviti i družiti se sa kolegama lovcima sa druge strane šengenske granice.
U opširnom članku kojega potpisuje iskusni Ivica Lučić navode se, prije svega, razlozi zbog kojih je smeđi medvjed postao divljač, u okvirima zakona . Autor dalje navodi kako šume i proplanci Bosne i Hercegovine obiluju tom krupnom divljači te da je svojedobno vrhunski trofej medvjeda zavrijedio čelno mjesto na rang listi svjetskih trofeja ove divljači na izložbi u Francuskoj.
Federalno ministarstvo poljoprivrede , vodoprivrede i šumarstva – na prijedlog lovačkih saveza – donijelo je rješenje o ustanovljenju uzgojnih područja za medvjeda kojima je propisano gospodarenje smeđim medvjedom. Resorna županijska ministarstva naložila su korisnicima lovišta obavezu izrade planove gospodarenja smeđim medvjedom na predviđenim uzgojnim područjima.
Tako je odobren Godišnji plan gospodarenja smeđim medvjedom za uzgojno područje Herceg-bosanske županije 2023. / 2024. godine za 23 lovišta – koja su citirana u rješenje uz „obvezu svih korisnika lovišta da se pridržavaju mjera i zadataka.“
„Ovim činom prekinuta je višegodišnja zabrana lova i agonija u gospodarenju smeđim medvjedom“ – rečeno je u daljem opisu ovog vrijednog projekta čime je, kako se navodi, otvoren put razvoja i dalje afirmacije lovnog turizma u lovu na smeđeg medvjeda u svijetu prepoznatljivog brenda bosanskohercegovačkih lovišta u cijelosti.
Ekskluzivna vijest HOOP-a zaintrigirala je i mnoge hrvatske lovce, željne visokovrijednog odstrjela trofeja šumskog kralja .
Ovim i ovakvim super vijestima za sve lovce redakcija HOOP-a zavrijedila je još jedan plus na širem medijskom prostoru,bez obzira na granice – što znači i među lovcima u Hrvatskoj, koji doista sa pažnjom prate pisanje ovoga sadržajno i grafički sve kvalitetnijeg lovačkog časopisa. Bogatim i raznolikim sadržajem,posebno stručnim člancima i grafičkim prijelomom -postaje lovački i obiteljski list sve bolji i kvalitetniji širokom čitalačkom korpusu hrvatskih lovaca i lovkinja sa obje strane državne granice.

Specijalno za portal pou- capreolus.hr Davor Martić

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.