vijesti

EKSKLUZIVAN RECEPT PROSLAVLJENOG VIŠESTRUKOG GASTROŠAMPIONA DARKA KIRINA Proizveo sam svoj domaći „onkološki špek“ kojega jedem uoči terapije i njime bijem bitku kontra zloglasnog neprijatelja

Kuda god kreneš i kako god okreneš, svagdje ćete naići na Darka Kirina. Kad se povede riječ o domaćim gurmanlucima , o vrhunskim meštrima domače kuhinje ravničarskih krajeva, u ešalon neprikosnovenih šampiona zaveden je upravo Darko, skroman čovjek, visokih sposobnosti i kvalitete, sa življenjem u Topolovcu pokraj Siska. Čitava Posavina, uključujući Slavoniju i Baranju, kao i ostali dio Lijepe naše, poznaje Darkove delicije, njegove vješte majstorije , suhomesnate proizvode od mesa domače svinje i divljači, koji golicaju nepca ogromnog broja ljubitelja istančanog super zalogaja iz Darkove obiteljske radionice.
Nije lako postati, biti izabran i proglašen velamajstorom jela, a još je teže bilo zadržati visokio podignut pobjednički barjak svih proteklih godina. A to je upravo zaslužio i ovaj put, prije par dana , na otvorenom šampionatu u spremanju najsalame , čuvenoj Salamijadi u mjestu Potok kod Topolovca.
Našem pobjedniku to priznanje dalo je još jednom u nizu, značajan poticaj da i dalje pravi čuvene proizvode i da za njihovu neospornu kvalitetu osvaja nagrade. Unatoč svemu, pa i nakon što je prizdravio od teške bolesti, narušenog zdravlja , ne napušta borilački ring u trci za osvajanje novih šampionskih zasluga !
„Gospodine Kirin, napisao mu je nekidan predsjednik žirija sa velike fešte u mjestu Potok- među 54 uzorka vrhunskih salama ovoga podneblja, vaša salama proglašena je najboljom…“
Za svaku svoju deliciju, od kulenove seke i brace, salame i kobasice od divljači, izvornog špeka, pa škembi- dobitnik više stotina različitih priznanja u svojem kulinarskom životu- glasoviti Darko Kirin čuven je i po tome što za svaki proizvod znade ispričati „ukusnu, jestivu, lako probavljivu , veoma veselu i tečnu priču“.
A iza te Darkove priče , vjerujte, stoje sati i sati mukotrpnog rada, učenje , golemo iskustvo i vještina i djelotvoran rad i učinak. Zato su svi njegovi proizvodi prepoznatljivi, ne samo u njegovoj sredini, već i u čitavoj Hrvatskoj, od zelenih slavonskih ravnica pa do morske obale,ali i u inozemstvu.
Ja sam otac onkološkog špeka, priča nam nekidan Darko prilikom našeg susreta poslije višegodišnjeg prijateljstva kao lovca i prijatelja druženja i visoko rangiranog meštra kulinarstva,ali i velemajstora fiša.
Kad narežeš taj špek na fete,a on onako debeo, četiri prsta, prošaran sa ružičastom crtom, zagolica te, oči ga već vabe,pa onaj seljački miris, ima da pustiš suzu…

Neumorni Darko pomalo nas je uveo u priču o kvaliteti svinja, koju on uzgaja i od čijeg mesa spravlja posavski špek kao obiteljski proizvod koji ,onakav kakav jest, prizdravlja,kako veli, onkološke bolesnike. O čemu , naravno, nažalost, ima i osobnog iskustva.
Dok, naime, čeka na terapiju, Darko se dohvati ljekovitog špeka…A špek je za obitelj i prijatelje, pripravljen po svim pravilima struke, od idealne kombinacije tropasminske domaće svinje . Za pripravu dolazi u obzir, u njegovu dvorištu, krmača stasala sparivanjem landrasa i velikog jorkšira , sparenog sa nerastom pasmine durok. Veliki jorkšir, nekad sparen i sa divljom svinjom, ogromna je životinja, kvalitetnog mesa, uzgojena u Engleskoj, a zapravo je , kako kažu, majka svih europskih svinja.
Krmače landraškog jorkšira, veli Darko, moraju težiti od 280 do 320 kila! I ta kombinacija je zakon u njegovom topolovačkom dvorištu.
Mesnate su, dugačke, sa visokim nogama , zdravo meso, izvrsne kvalitete. Zato se onda ne treba pitati zbog čega ,ako dođe u ruke iskusnog uzgajivača i meštra, ne bi špek mogao poslužiti u saniranju posljedica opake bolesti. Tko zna, možda se i znanstvenici budu jednog dana bavili neobičnim receptom i spoznajama , koji je, za sada, iz dvorišta obitelji Kirin pripravljen samo za obitelj i njihove prijatelje.
Darko već četiri godine, kako reče u šali, hrani neprijatelja svojim ljekovitim špekom. Uvjeren u pobjedu!

Za portal POU-CAPREOLUS. HR PRIREDIO DAVOR MARTIĆ

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.