vijesti

BRILJANTNI JUBILEJI SPLITSKOG I IMOTSKOG STRELJAŠTVA „Evala Imoćanima koji tako lijepo mogu pojmiti svoje otačbinske dužnosti „

Lov i streljaštvo su povezani, premda je „predmet zanimanja“ i jednog i drugog posve različit. Nekada, na početku bavljenja streljaštvom – streljačka društva okupljala su siromašnije zanesenjake, dok su lovačka društva uglavnom bila mjesto sastajanja bogatijih.
Danas je, međutim, situacija posve drugačija. I lovci i strijelci imaju jednaku mogućnost bavljenja odabranim sportom. Kad se gleda materijalno, i jedan i drugi sport je vezan uz financijske izdatke. Lovci i strijelci ulažu mnogo u obuku, u svoje znanje, kako bi postigli odgovarajuće uspjehe u skladu sa etikom, običajima i propisima.
Dalmacija je oduvijek bila u samome vrhu streljaštva. Razlikovali su se strijelci koji su gađali u različite mete,ali je najatraktivnija disciplina bila lovna,najprije, u prvim počecima gađanje živih, a potom glinenih golubova.Sa ovom disciplinom školovali su se strijelci, ujedno i lovci. I obrnuto.
Koliko je Dalmacija bila zemlja lovaca, toliko je bila i strijelaca.Hrvati su oduvijek gajili viteške igre i sportove koje su im pomogle da u miru održavaju svoj borbeni moral i duh. Tijekom vemena , desetljećima stari viteški sportovi i narodne igre izgubili su prijašnju namjenu i smisao. Ostali su tek dio folklora i uspomena na naše pretke u različitim povijesnim epohama.
Prvo Streljačko društvo u Splitu, kad je riječ o Splitskodalmatinskoj županiji, osnovano je 25. veljače 1877. godine od ondašnje talijanske manjine. Društvo je djelovalo do 30. ožujka 1916. godine.
No, međutim, bez obzira na valjanost podataka o osnivanju tog društva, Splitski strijelci formirali su svoje streljačko društvo 30. rujna 1892. godine na osnovu posvjedočenja Pravilnika o radu 19. travnja 1892. godine pod brojem 7312 od tadašnje Austrougarske vlasti u Zadru sa svrhom „njegovanja strijeljanja u nišan „.
U godini 1912. društvo je okupljalo 40 članova . U to vrijeme predsjednik društva bio je Paško Krstulović , podpredsjednik Ante Brajević,a blagajnik Ivan Roje.
Splitski strijelci mogu slobodno slaviti jedinstven jubilej – 132 godine svojeg postojanja i rada !
Osobito je zanimljiva povijest imotskog streljaštva. Dalmatinsko namjesništvo u Zadru objavilo je da je 1894. godine, dakle, prije 130 godine potvrdilo društvena pravila Imotskog streljačkog društva . Na dan Sv. Jerolima imotski su strijelci prvi put izašli odjeveni u uniforme da bi se predstavili imotskoj javnosti. Svečanost je uveličala glazba iz Makarske koja je bila naročito pozvana za ovu priliku!
Listovi su tada pisali o plemenitoj namjeri imotskih strijelaca koji šire „hrvatsku svijest u ovoj krajini“ u prisutnosti brojnih Imoćana, posebno „krasnog spola“.
„ Evala našim Imoćanima koji tako lijepo znaju pojmiti svoje otačbinske dužnosti“, u vijestima su pisali izvjestitelji sa ove velike imotske fešte strijelaca povodom Sv. Jerolima.

Specijalno za pou-capreolus. hr Davor Martić

Faksimil o upisu Splitskih strijelaca u registar :30. rujna 1892. godine
Gađanje glinenih golubova na improviziranim streljanama u Lori, Splitskome polju, Stobreču i Stinicama

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.