vijesti

USKORO IZLAZI MONOGRAFIJA „ NJENA VISOST, ŠUMSKA ŠLJUKA“ , PRVA I JEDINA PUBLIKACIJA O ŠUMSKOJ KRALJICI U HRVATSKOJ

U izdanju splitske nakladničke kuće Dobra kob uskoro izlazi monografija „Njena visost, šumska šljuka“ autora Davora Martića, novinara i urednika magazina Dobra kob.

Koautori su Perica Tucak, Ante Udovičić i Julka Ćuk.

To je , inače , prva monografija o najatraktivnoj lovnoj ptici, šumskoj šljuki, u Hrvatskoj u kojoj autor, kao osvjedočeni lovac na šljuke, još iz nekih davnih vremena, donosi svoja iskustva i spoznaje o toj veličanstvenoj ptici preletnici.

Monografija je prepuna veoma zanimljivih pojedinosti o životu , navikama, područjima, prelijetanju šljuke, o njenom boravku u našim krajevima, napose u dalmatinskim lovištima. Lovac i njegov pas, to je pravi tim, koji prati svaki lov . Bez dobrog ptičara nema ni lova ove ptice nebeskih visina .

Nadalje, autor, slijedeći svoju lovačku karijeru lova na sitnu divljač, napose „ lov na pero“, savjetuje mladim lovcima da najprije „polože“ ispit loveći sitnu pernatu divljač,a tek da se onda okrenu lovu na divlje svinje.

Bez lova na divlje svinje se može, može svatko, ali bez lova na šljuke ne može nitko, ne može pogotovu mlad, strastveni lovac, nabijen znanjem i emocijama.

Vješti šljukari su, po autoru, elita hrvatskog lovstva.

Monografija je ilustrirana izvornim fotografijama iz samoga lova. Osim toga sadrži niz vrijednih dopisnica , zapravo pozivnica za lov šumske šljuke sa kojima su se služila vlastela i dvorski dvor Austrougarske monarhije. Na pozivnicima su naslikani mnogi motivi iz lova i života šumske šljuke starih majstora animalista.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.