vijesti

SINJSKO LOVAČKO DRUŠTVO SLAVI 110. OBLJETNICU

Sinjski lovci imaju razloga za radovanje : 4. studenoga 1913. godine  utemeljili su njihovi preci, prekaljeni lovci iz redova seljaka, sitnih obrtnika, meštara, činovnika i bankara – Lovačko društvo Sinj.

Lovačko društvo Sinj već deseljećima slovi kao perjanica splitskodalmatinskog, ali i hrvatskog lovstva.  U udrugu se dragovoljno udružilo više od 500 lovaca i lovkinja koji rade na putu dobrobiti ovdašnjeg, lovstva Cetinske krajine, a time i hrvatskog lovstva.

Prvi predsjednici sinjskih lovaca bili su Ante Delonga i Frane Marković.

U ovoj 110. obljetnici Lovačko društo Sinj može  se podičiti organiziranjem lovstva, uređenjem pojilišta i hranilišta, gradnjom novih i popravkom starih, dotrajalih objekata u lovištu,a što je najvažnije – fondom divljači.

Sinjsko polje i dalje je rezervat poljske jarebice. Vodi se briga o zečevima i fazanima, kao i o krupnoj divljači, poglavito srnećoj. Zbog prikladnosti lovišta  srneća divljač je nadošla na planinski masiv  u sinjskom okruženju do te mjere da su dobili dopuštenje za odstrjel i markice. Odstijeli se nekoliko grla, među kojima već ima srnjaka sa vrijednim trofejima.

Smeđi medvjed jeste lutalica,ali je uvijek dobrodošao na  sinjskom području.

Na početku rada Lovačkog društva prije 110 godina bilo je registrirano 38 lovaca . Oni su uredno plačali društvenu članarinu te se na osnovu njihove uplate može točno zaključiti koliko je bilo aktivnih lovaca  i kolika se članarina plaćala ( godišnje 24 kune na račun društvene blagajne !).

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.