Ekskluzivno

RIS ZALUTAO U DVORIŠTE OBITELJI U DOLJANIMA KOD OTOČCA

U Doljanima kod Otočca, na predjelu Žaluznice nekidan se dogodio neobičan susret ovdašnje obitelji i – euroazijskog risa !
Naime, iz tko zna kojih motiva ris je sišao iz obližnjih šuma i zašao u dvorište obitelji D. M. gdje su ga zatekli ukućani kako mirno sjedi i posmatra oko sebe.
Zbog čega je ris dolutao u dvorište mještanina , utvrditi će se . Za sada su poznate jedino činjenice da je zatečen u dvorištu rečene obitelji i da su odmah , na poziv, stigli lovni stručnjaci koji su ga uhvatili i vratili u prirodu.
Ris zahtjeva prostrano i mirno stanište, gdje ima dovoljno plijena, gdje može slobodno loviti, i bez brige i sukoba živjeti na svojem teritoriju kao teritorijalna zvijer.
Doduše, u potragu za hranom može se spustiti i do naselja,ali rijetko, tako da ovaj doljanski slučaj upravo spada u takove .Ris raspolaže sa izvrsnim i velikim jelovnikom , od sitnih glodavaca pa sve do krupne divljači,uključujući, naravno, mladunce jelena, srne, divlje svinje i druge divljači na svojem lovnom teritoriju.
Zadržava se u šumi, ako nema dovoljno hrane, spušta se do ljudskih naselja gdje pronalazi svoj jelovnik. Stoga je time veća mogućnost susretanja sa ljudima i počinjenja štete.

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.