vijesti

POVIJESNA INVESTICIJA ŠIBENSKOKNINSKIH LOVACA Udomljeno 416 živih zečeva iz Mađarske, vrijednih više od 50.000 eura iz džepa lovaca

U lovištima Šibenskokninske županije udomljeno je 416 zečeva , pravih trkača „na duge staze“, odlične kvalitete , odgojenih i ulovljenih na mađarskim ravnicama, u pravom raju ovih spretnih dugouhana. To je najveća investicija u živu divljač vrijedna više od 50.000 eura uložena u zadnje vrijeme na području Lovačkog saveza Šibensko -kninske županije,a i mnogo šire !

Na uvozu zečeva iz susjedne Mađarske o kojima Šibenčani imaju jako pozitivna iskustva osobito se je angažirao tajnik Lovačkog saveza Šibenskokninske županije Joso Dujić. Uz svesrdnu suradnju sa mađarskim partnerom i Ogorjaninom Slavenom Jelavićem.

Cijena zeca iznosila je koliko-toliko prihvatljivih 150 eura franko Šibenik. Iako je cijena poprilično visoka , gledajući sa aspekta lovačkih udruga koje se samofinanciraju- lovci su je objeručke prihvatili jer su znali kvalitetu mađarskog zeca još iz proteklih godina. Veoma se dobro sjećaju da su , kao i ovi tek udomljeni, odlične kondicije, pravi zečevi, navikli na okoliš – kada su u lovnoj sezoni znali odstrijeliti i „mađare“ sa „naušnicom „ . To im je bio jasan znak da je riječ upravo o mađarskim zečevima koji je prihvatio osobine novog staništa, pario se sa domaćima i donosio na svijet pomladak !

Lovci očekuju zečiće već doskora, obzirom na kvalitetu lovišta, kao i ostale faktore koje bitno utječu na opstanak ovih dugouhana .

Najviše zečeva udomili su lovci drniške „Kamenjarke“ ( 80 ), „Skradina „ (70 ), unešičke „Prepelice“ (50 ) i tišnjanske „Kamenjarke ( 40), dok su ih ostale lovačke udruge nabavile prema svojim mogućnostima, ali su ipak sve svoje lovište popunile sa pridošlim „mađarima“.

Specijalno za POU – CAPREOLUS. HR Joško Erceg

Snimci Joško Erceg

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.