vijesti

POLAZNICI CAPREOLUSA OBAVILI VJEŽBU GAĐANJA I SIGURNOG RUKOVANJA LOVAČKIM ORUŽJEM

Provodeći nastavni plan i program obrazovanja kadrova u lovstvu, splitsko Pučko otvoreno učilište CAPREOLUS organiziralo je za svoje polaznike vježbu gađanja i sigurnog rukovanja lovačkim oružjem na ovlaštenoj streljani Streljačkog centra u Stobreču kod Splita.

Profesor Ante Udovičić održao je predavanje o sigurnosti, napose za vrijeme lova, naglašavajući ovaj aspekt lova i lovstva koji je od prvorazrednog značenja za uspješan i siguran lov svakog sudionika. U nastavku je prof. dr. sc. Edisa Ercegović, inače sudski vještak, održala predavanje o preventivi u sprijećavanju i liječenju u slučaju eventualnih nezgoda u lovu.

Dr. Ercegović je i autorica veoma korisne knjige „ Prva pomoć u lovu“ u izdanju splitskoga CAPREOLUSA, bogato ilustriranoj fotografijama i crtežima, što je od velike koristi polaznicima i lovcima.

Potom je skupina polaznika gađala pod izravnim uputstvima i nadzorom stručnog voditelja streljane, instruktora Milana Veića.

Polaznici su pokazali, najprije, visok stupanj discipline u rukovanju puškom, te su ostvarili dosta dobre pogotke, koje su pravilno usmjerili u metu, bez obzira na konačni uspeh i raspored pogodaka ove uspjele vježbe gađanja.

U nastavku je ovlaštena osoba demonstrirala vježbu gađanja iz pištolja. Naime, lovci i lovkinje mogu nabaviti pištolj ili revolver, u skladu sa Zakonom o lovstvu i Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana, zbog zadavanja samilosnog hica u slučaju nastrijela krupne divljači prilikom lovljenja.

Za sve polaznike CAPREOLUSA,odnosno lovce i lovkinje, poslije nego što pribave oružje, održati će se instruktivno-edukativni lov – pokazni lov pogonom i prigonom na divlje svinje – u državnom lovištu „Šibenik – Vrgorac“ kojime gospodari OBER – LOVNI TURIZAM, tvrtka u vlasništvu CAPREOLUSA.

To će biti, uistinu,svojevrsna ulaznica svim našim mladim i obučenim lovcima i lovkinjama u veliku obitelj hrvatskih lovaca .

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.