vijesti

SLAVONSKI LOVCI NA DJELU: Uz dva odstrela jelena isto toliko lovačkih krštenja

Dosta razloga za veselje ovih jesenskih dana imaju lovci Lovačke udruge Kuna iz Batrine sa 58 članova među kojima je i jedna lovkinja. Ove godine pomladili su udrugu, uveli struju u lovačku kuću, uredili hranilišta za jelensku divljač, sijali remize, te sagradili i opremili hladnjaču za spremanje i čuvanje mesa divljači ostvarivši dobru suradnju sa Brodsko-posavskom županijom i Općinom Nova Kapela, te sa njihovim čelnim ljudima.

Gospodare županijskim lovištem Ježevik-Cerje koje tijekom posljednjih godina bilježi porast grla jelenske divljači, Udruga je radila reviziju lovnogospodarske osnove kojom je odobren lov i odstrel jelenske divljači što im je donijelo zadovoljstvo jer smatraju da je to kruna njihovog rada kroz proteklih desetak godina.

Prilikom otvorenje lova na jelena pohod je bio uspješan jer je na početku odstrijeljen nepravilnom šesnaesterac, za kojega iskusni lovci tvrde da će biti u srebrnoj medalji, a sretni lovac je bio Dalibor Garić, tajnik udruge, kojemu je supruga lovkinja. To mu je bio prvi odstrel jelena, pa je uslijedilo lovačko krštenje, pri čemu je kum bio predsjednik Kune Mato Gušić.

Tijekom poslijepodnevnog lova mladi lovac Josip Kovačić u krdu od sedam grla odstrijelio je mladog neperspektivnog osmerca provodeći u djelo lovnikov, ujedno i očev naputak o tome koje grlo treba odstrijeliti. I njemu je to bio prvi odstrel velikana pa je uslijedilo još jedno krštenje kada je kum bio Dalibor Garić.

Oba lovca sada imaju stanku kroz dvije slijedeće sezone na odstrel jelenske divljači. Slijedećih tjedana uslijedili su novi lovovi na jelensku divljač koji su odvijati kako to propisi nalažu tj. u skladu sa revidiranom lovnogospodarskom osnovom za njihovo lovište.

Piše: Jelenko Topić

Back to top button
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.