VELIKI USPJEH HRVATSKE REPREZENTACIJE NA 26. EUROPSKOM KUPU U FRANCUSKOJ U RADU PASA GONIČA NA ZECA : Čikešovoj Cibi 3. mjesto u Europi

Pasionirani uzgajivač kratkodlakih istarskih goniča Stipe Čikeš iz Hvara je sa svojom prelijepom istrijankom Ciba, po odabiru selektora hrvatske nacionalne reprezentacije Ante Udovičića,međunarodnog kinološkog suca i specijalista za goniče, inače, profesora na splitskom POU CAPREOLUS, sudjelovao na 26. Europskom kupu za pse goniče na zeca u francuskom gradu Auribail kod Tuluza, čija je kuja Ciba dovela nacionalnu reprezentaciju na visoko 3. mjesto prikupivši u radu 121 bod .

Na ovom prestižnom natjecanju (bez puške) sudjelovalo je ukupno 13 zemalja, a veći broj renomiranih reprezentacija poput Austrije, Mađarske, Češke… na jugozapad Francuske nisu ni stigle zbog nevremena. Najveći uspjeh, 1. mjesto sa 138 bodova osvojila je kuja Cica, pasmine srpski trobojni gonič, vodiča Dalibora Pezera iz Gruda (BiH), dok je 2. mjesto zauzela kuja Papinniemen Helga, pasmine bigl, koja je osvojila tek jedan bod više od naše Cibe , a vodila je gospođica Anne Vornanen & Aapo (Finska).

▪ Moja Ciba je odlično podnijela poprilično dugo putovanje, da bi na dan natjecanja u terenu s dopuštenim prekidima gotovo savršeno odradila ukupno tri sata. Zeca je digla u 75 minuti i imala uporno gonjenje od 55 minuta. Sve u svemu zadovoljan sam, jer je ranije bila državna viceprvakinja i držala 6. mjesto na Starom kontinentu – kazao je Stipe nakon proglašenja pobjednika.

Kup (pojedinačno na zeca) održan je po oblačnom vremenu, jutarnja temperatura je bila – 1 stupanj Celzijusa, što i nije bilo baš pogodno za rad psa na terenu koji je općenito brežuljkast, s velikim oranim površinama, tj. znatno drugačiji nego oni na koje je Ciba navikla. Inače, osim zeca na tim prostorima obitava i srneća divljač.

Selektor državne reprezentacije Hrvatskog kinološkog saveza Ante Udovičić odabrao je Cibu i – nije pogriješio u ocjeni !

Naime, po pravilniku Hrvatskog kinološkog saveza, usklađenim sa FIC-om- mogao se prijaviti svaki vlasnik goniča, s tim da je njegov osdabranik obavezno morao imati pozitivne ocjene u proteklom dvogodišnjem radu. Prije samoga odlaska u Francusku, Udovičić je izveo Cibu na teren , u lovište i ona je još jednom potvrdila izvrsnu gonju i rad na zeca.

BRAVO, NAŠI !

x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.