UVOZ LOVAČKOG PSA Komercijalni prijevoz psa preko granice zahtjeva od vlasnika da osigura veterinarski certifikat i test titracije kontra bjesnoće

Napisao dr. sc. Perica Tucak, dr. vet. med. , profesor na POU CAPREOLUS

Ne treba napominjati koliko je pas važan u lovu i koliko su lovci vezani za svoje pse. Rijetko ćete čuti dobru lovačku priču a da jedan od njenih glavnih aktera nije pas, dobro obučen, uvježban za lov i pronalaženje određene divljači. Zbog velike povezanosti psa i lovca lovci svoje pse vode u lovove i preko granice, a pojedini lovoovlaštenici u svojoj komercijalnoj ponudi imaju i prodaju „mirisa“ što znači da lovci sa psima „love „ u lovištima ali bez puške, bez ispaljenog hica, samo s psima. Pas pronalazi divljač, markira je i tako trenira. Različite ponude lova u različitim krajevima mame lovce a to je nerijetko i preko granice. Za uspješan i potpun lov potreban je i dobar pas. Za nabaviti dobra pao lovac je spreman „potegnuti“ i u drugu državu, i za njega izbrojiti lijepu svotu novca.

Potrebno je ovom prilikom objasniti dvije kategorije, što je komercijalni a što nekomercijalni prijevoz pasa preko državne granice, što bi bio, zaopravo, odgovor na pitanja hrvatskih lovaca, iz različitih krajeva, koja nam često postavljaju pitanje o tome kako i pod kojim okolnosti smiju uvesti lovačkog psa iz susjednih, tzv. trećih država, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne gore.

Komercijalni prijevoz je „svako premještanje koje ima za cilj prodaju ili prijenos vlasništva nad psom, ili ako se psi premještanju iz trećih zemalja na područje Europske unije te putuju odvojeno od vlasnika ili osobe ovlaštene od vlasnika u razdoblju dužim od 5 dana u odnosu na putovanje vlasnika ili osobe ovlaštene od vlasnika“.

Komercijalnim prijevozom se smatra i premještanje pasa iz trećih zemalja na područje Europske unije a veći je od 5 pasa, a namjena premještanja životinja nije sudjelovanje na natjecanjima, izložbama ilisportskim događanjima ili za trening u svrhu takvih događanja.

Kod nekomercijalnog prijenosa psa preko granice mora pratiti važeća putovnica, ako je pas iz EU, a ako pas dolazi iz treće zemlje u EU onda i valjani veterinarski certifikat.

Ovo su ujedno i identifikacijski dokumenti u kojima se nalaze svi podaci o psu, mikročipu cijepljenjima itd. Psi moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće, a ako su podrijetlom iz određenih trećih zemalja ili se vraćaju iz trećih zemalja i test titracije protutijela protiv bjesnoće.

Za unos u neke europske zemlje psi moraju biti tretirani i protiv echinokokoze. Nekomercijalni prijevoz može ići samo preko graničnih prijelaza koji su odobreni za nekomercijalni prijenos pasa i pregled dokumentacije može raditi carina.

Kod komercijalnog prijevoza stvar je puno kompliciranija.

Psi moraju zadovoljiti zdravstvene uvjete kao i kod nekomercijalnog prijenosa, moraju potjecati iz zemalja iz kojih nema zapreka za uvoz pasa i mora ih pratiti valjani veterinarski certifikat , a iz nekih zemalja i laboratorijski test titracije protutijela protiv bjesnoće. Psi također trebaju biti označeni mikročipom. Kod cijepljenja, i uzimanja krvi za titraciju antitijela, mikročipiranja te stavljanja psa u promet važno je poštivati propisane rokove kako bi cijepljenje jamčilo sigurnu zaštitu od bjesnoće.

Titraciju antitijela mogu obavljati samo laboratoriji ovlašteni od strane EU.

Nijedna se životinja ne smije prevoziti ako nije sposobna za planirano putovanje i mora se prevoziti u uvjetima koji jamče da se životinja neće ozlijediti ni nepotrebno patiti.

Za razliku od nekomercijalnog prijenosa komercijalni uvoz pasa dozvoljen je jedino preko graničnih prijelaza na kojima se nalaze granične veterinarske postaje odobrene za uvoz pasa, na kojima će granični veterinarski inspektori obaviti veterinarski pregled.

Veterinarski pregled kod komercijalnog pregleda se plaća , dok se pregled kod nekomercijalnog prijenosa ne plaća.

Nakon obavljenog veterinarskog pregleda pas se prijavljuje carini za pregled koja će obračunati druge pristojbe koje su vezane uz komercijalni uvoz. Nakon odrađene granice uvoznik psa se mora javiti nadležnoj veterinarskoj ustanovi u svom mjestu stanovanja kako bi psu promijenio vlasnika , odnosno psa prenio na kupca.

Preneseno iz nacionalnog lovačkog magazina DOBRA KOB , broj 200 / svibanj 2018.

x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.