ŠIBENSKI LOVAC VICE BRALIĆ ODSTRIJELIO SREBRENOG DIVOJARCA SA 105,05 CIC TOČAKA U DRŽAVNOM LOVIŠTU „ŠIBENIK – VRGORAC „ KOD VRGORCA

U državnom lovištu „Šibenik – Vrgorac„ pokraj Vrgorca odstrijeljen je srebreni divojarac, po prvim procjenama, vrijedan 105,05 CIC točaka. Ovim lovištem gospodari lovoovlaštenik , splitska tvrtka „Ober – lovni turizam „.

Poslije višednevnog osmatranja u ovom „ljutom“ planinskom lovištu, od prirode obdarenom bogatstvom čarolije i divljači, u staništu autohtonih divokoza, divojarca je odstrjelio šibenski lovac i lovni znalac , pogotovu za ovu vrstu krupne divljači, Vice Bralić, uz podršku i uz pratnju vodiča iskusnog Stjepana Mira Olujića.

-Volim loviti sam u planinskim bespućima, gdje smo ja i divljač, ono što se kaže u „četiri oka“, priča Bralić. – Vodič me upozorio na prisusustvo jarca , skrenuo je na svojim stazama, udaljen od mene, a onda se okrenuo i pravo „udario“ u smjeru gdje sam ga čekao, priča Bralić. – Odjednom je stao, vidim mu glavu , gleda me…Daljinomjer je pokazivao točno – 217 metara !Ponovno je nestao sa vidika, a onda se „otvorio“ , stao na prve noge, okreno se u snijegu i … ispalim hitac !

Lovački karabin Sauer model 92 kalibra 8, 68 S učinio je svoje. Trofejni divojarac je ostao „ u vatri“!

Šibenčanin Vice Bralić , stjecanjem okolnosti, a uz blagoslov svojeg zaštitnika svetog Huberta, doživio je da se trofejni divojarac sa vrhova moćnog Šibenika „spusti“ do – njegova Šibenika kako bi nadopunio, sa još jednom vrijednom kukom, svoju respektabilnu zbirku trofeja te eksluzivne krupne divljači Jadranskog podneblja. Kako nam je ispričao ovaj lovac, kuke ovog cara planinskog pasiva u nastavku Biokova, bit će 12 grlo u njegovoj zbirci među kojima su od 11 divokoza tri ženke .

Inače, ovaj vrsni lovac na planinsku antilopu, prije godine dana ulovio je na Sjevernom Velebitu također trofejnog divojarca , koji je , kada se vrednuje po svjetskoj ljestvici trofeja ove divljači – zaslužiti ništa manje nego fenomenalnih – 120, 32 CIC točke. A možda i više, jer je već sada takva njegova ocjena !

Evo nam još jednog nacionalnog šampiona, ili barem jednog od tri vrhunska, kapitalca na ponos hrvatskog lovstva i lovnih gospodarstveika koji uzgajaju tu divljač u goletima planina.

Za mišljenje smo zapitali našeg renomiranog lovnog stručnjaka, predsjednika Nacionalnog povjerenstva CIC- za ocjenu trofeja divljači dra .sc. Josipa Malnara , dipl. ing .šumartsva.

-Najkvalitetnije divokoze , uključujući, dakle, divojarce, upravo stižu sa Velebita. U ovom vrhunskom lovištu „spojile „ su se alpska i balkanska divokoza , što je prirodni fenomen , i nigdje drugdje u okruženju nema te vrhunske kvalitete, pa ni u Sloveniji, istakao je dr. Malnar, zadovoljan što će se, možda, već uskoro ovi trofeji pridružiti samom vrhu nacionalne ljestvice kapitalaca u Hrvatskoj.

Članak je preuzet iz nacionalnog lovačkog magazina DOBRA KOB , veljača / 2019., broj 209

x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.