Ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta CAPREOLUS Davor Martić najavio otvaranje „lovačkog kutka „ u najstarijoj knjižnici i čitaonici u Jelsi na otoku Hvaru doniranjem lovačke literature iz osobnog fundusa

Ravnatelj splitskog Pučkog otvoreno učilišta CAPREOLUS Davor Martić je sa svojim suradnicima, posjetio Općinsku knjižnicu i čitaonicu u Jelsi, sljednicu najstarije hrvatske narodne čitaonice na dalmatinskim otocima iz 1868. godine i jednu od prvih čitaonica u Dalmaciji uopće. Dakle, učinio je to u godini kada Jelsa obilježava 150. obljetnicu osnutka svoje Narodne čitaonice, a u prostorijama knjižnice Martića i suradnike primila je ravnateljica Maja Vukić.

Ravnateljica je svoje goste upoznala s bogatom poviješću i načinom rada knjižnice, spomenula je dugogodišnjeg načelnika Općine Jelsa kap. Niku viteza Dubokovića, nazočnost glasovitog preporoditelja don Mihovila Pavlinovića na osnivanju Čitaonice, prvog počasnog člana đakovačkog biskupa Josipa J. Strossmayera, fascinantnu akciju “Slobodne Dalmacije” kojom je obnovljen knjižni fond nakon velikog požara u 2003. godini.

Ravnatelj Martić je istaknuo zadovoljstvo što se knjižnica nakon tog katastrofalnog događaja poput feniksa podigla iz pepela i što danas uspješno djeluje u obnovljenom i izvanredno osmišljenom prostoru Doma kulture. To služi na čast svim Jelšanima, rekao je on, te zatim razgledao građu u tzv. ‘lovačkom kutku’.

U ovoj prigodi je sugerirao na koji način se ona može obogatiti s obzirom da je na Hvaru registrirano više od 200 aktivnih lovaca, a oni se pojavljuju i među turistima koji su barem u ljetnim mjesecima itekako prisutni na škoju.

Mirko Crnčević

x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.