POU CAPREOLUS DAROVALO BROJNU STRUČNU LITERATURU SVOJIH AUTORA ZA OBUKU LOVACA I LOVKINJA GRADIŠĆANSKIM HRVATIMA U SLOVAČKOJ

U cilju promicanja međusobne suradnje, razmjene stručne lovačke literature i iskustava u osposobljavanju kadrova u lovstvu, splitsko Pučko otvoreno učilište CAPREOLUS darovalo je Hrvatskom kulturnom savezu u Slovačkoj, sa sjedištem u Bratislavi, brojnu lovačku literaturu iz svojeg iznimno bogatog fundusa.

Sva darovana literatura – koju čine više od 50 naslova – isključivo iz pera profesora i stručnih suradnika CAPREOLUSA obuhvaćena je bogatom stručnom literaturom koju koriste polaznici POU CAPREOULS u savladavanju nastavnog gradiva prilikom osposobljavanja za obavljanje poslova i zadaća lovaca / lovkinja , lovočuvara / lovočuvarica i ocjenjivača lovačkih trofeja.

Gradišćanske Hrvate u Slovačkoj najviše je zanimao lovački priručnik, svih njegovih šest izdanja , autorski uradak profesora i stručnih suradnika učilišta.

Mladi profesor povijesti Toni Milanović koji živi i radi u Slovačkoj, založio se da Gradišćanski Hrvati, među kojima je podosta lovaca i lovkinja sa dugom lovačkom kulturom i tradicijom upoznaju dio nacionalne baštine u Hrvata koja se odnosi na uzgoj, zaštitu, lov i korištenje divljači i njenih dijelova, kao i da se upoznaju sa nacionalnom poviješću hrvatskog lovstva i njegovom baštinom.

Podrijetlo, naseljavanje i običaji Gradišćanskih Hrvata povezani su sa Moravskim Hrvatima , od kojih su ih razdvojile državne granice u 20. stoljeću.

Prema riječima Milanovića, hrvatska sela u Slovačkoj su južno i sjeverno od Bratislave gdje se danas Hrvati osjećaju pripadnicima slovačke nacije ,ali i dalje njeguju naconalnu kulturnu baštinu surađujući sa Hrvatima u Hrvatskoj.

Očit primjer takove suradnje je i početak jedne nove suradnje sa Hrvatima u Hrvatskoj, odosno sa lovcima u Hrvatskoj na očuvanje i promicanju nacionalne baštine i nacionalnog identiteta.

Bogat fundus lovačke stručne literature javno je izložen u Lovnoedukacijskom centru CAPREOLUS u Splitu i dostupan je zainteresiranim čitateljima

x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.