NOVA BIBLIJA HRVATSKOG LOVSTVA : SPLITSKI CAPREOLUS TISKAO SUVREMENI UDŽBENIK „LOVSTVO“, POČETNICU ZA OSPOSOBLJAVANJE KADROVA U LOVSTVU

U novom, dopunjenom izdanju lovačkog priručnika LOVSTVO, ustvari, Početnice za obrazovanje kadrova u lovstvu, kao što i sam njezin naslov kaže, autori, licencirani profesori Pučkog otvorenog učilišta CAPREOLUS iz Splita napisali su najnovije izdanje lovačke biblije hrvatskog lovstva.

To je, zapravo, veoma kvalitetan, prije svega, ali i jako koristan uradak hrvatske lovne struke, koju su objedinili u savršeno i prihvatljivo lovačko štivo autori dipl. pravnik Davor Martić, mag. iur, dr. sc. Perica Tucak, dr. vet. med., Ante Udovičić, inž. agro. i zaštite prirode, Iva Kučinić Radošević, mag. inž. zootehnike , dr. Edisa Ercegović, dr. med., Đuro Sovilj, dipl. inž. šumarstva i Mario Vlašić, dipl. inž. šumarstva.

Ovaj novi CAPREOLUSOV projekt, zapravo, produžetak je , u posve novom prikazu i grafičkoj obradi i dizajnu, povijesti hrvatskog lovstva, lovnog prava, načela lovačke etike i lovačkih običaja, lijepe lovačke literature, prirodoslovlja divljači i bolesti divljači, gospodarenja s lovištem, zaštite prirode i divljači, sigurnosti u lovu, lovačkog oružja, streljiva i lovačke opreme, kao i osnova lovne balistike i lovne kinologije.

U knjizi se predočuju, s naglaskom na najnovija postignuća,zaštita prirode i ljudskog okoliša.

Autori su početnicu LOVSTVO uskladili sa netom donesenim Zakonom o lovstvu i Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana i podzakonskim aktima.

Stručnoj obradi osnovnih segmenata lovstva hrabro i vjerodostojno prišli su profesori i stručni suradnici Učilišta, upotrijebivši svo svoje znanje i iskustvo stečeno u praktičnom radu, provođenjem nastavnog programa teoretske i praktične obuke ( školovanja ) lovaca i lovkinja, lovočuvara i lovočuvarica, te ocjenjivača trofeja divljači.

U početnici je stavljen naglasak na lovstvo,a ne samo lov, što se ponekad brka, pa čak i koristi u nečasne svrhe, kada se želi napakostiti lovcima i lovkinjama. Jer, lovstvo podrazumijeva, prije svega, uzgoj , zaštitu, pa tek onda lov divljači koju smo umjetno uzgojili sukladno lovnogospodarskoj osnovi i planovima lovnog gospodarenja, zatim korištenje divljači i njenih dijelova.

Premda je CAPREOLUS relativno mlada obrazovno-odgojna ustanova za osposobljavanje kadrova u lovstvu naši korijeni su duboki i daleki. Autori / profesori su ponikli, razvijali se i usavršavali još od prije dva desetljeća na osnovama naše sestrinske ustanove, splitskoga POU Hubert,čiji su djelatnici.

Početnica je, sa mnoštvom novih, znanstveno preciznih i meritornih podataka i činjenica,uz bogate ilustracije ( crteže ) i izvorne fotografije, pravo remek djelo hrvatskog lovstva , pa je po svemu tome jedinstvena na ovim našim prostorima. Naravno, početnica nije namjenjena samo početnicima u lovstvu. Na njenim stranicama svaki iole obrazovan lovac ili lovkinja pronaći će štivo za sebe, shodno svojem zanimanju, kako bi – u slučaju potrebe – mogli obnoviti ili produbiti već stečeno znanje u pojedinim poglavljima.

Nakladnik knjige LOVSTVO je splitska nakladnička kuća DOBRA KOB d.o.o.koja je obavila grafičku pripremu i dizajn, pripremivši izvorne fotografije i crteže za ilustraciju svakog pojedinačnog poglavlja.

Ova početnica je , inače, redoslijedom napisana tako da prati nastavni program prema poglavljima koje je odredilo Ministarstvo poljoprivrede u svojem programu za osposobljavanje kadrova u lovstvu.

Knjiga sadrži 304 stranice i 230 slikovnih prikaza.

Iz bogatog fundusa lovačke literature POU CAPREOLUS – pored ostalih vrijednih uradaka njenih autora i koautora – odvojili smo najnoviju brošuru Vedrana Martića VJEŠTINA GAĐANJA I SIGURAN LOV, potom Ante Udovičića HRVATSKE AUTOHTONE PASMINE LOVAČKIH PASA i dr. Edise Ercegović PRVA POMOĆ U LOVU.

Osnovni slogan koji se provlači kroz ovu vrijednu monografiju je :

TKO NE MISLI ČASTNO LOVITI NEKA NA ULAZI U NAŠE REDOVE“

( Dragutin VESELI ,Lovački poučnik, Zagreb, 1942. )

x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.