DRUŽITE SE S PRIRODOM I DIVLJAČI, UČITE I POLOŽITE SVOJ ŽIVOTNI ISPIT NA VELIKOM ŠIBENIKU, U DRUŠTVU LJEPOTICE DIVOKOZE I GRIVNE, KRALJICE DALMATINSKOG KAMENJARA

U zaleđu gorskoga diva Biokova, u masivu Vrgoračkog gorja svojom djevičanskom ljepotom, tišinom u usnuloj noći i tek po kojim ćirikanjem veličanstvene ptice kamenjara, jarebice grivne , ponosito se upinju k nebu Veliki Šibenik , najviši vrh u ovom dalmatinskom kršu sa vrhom na 1314 metara m /nm, tu je i naš Mihovil na 1247 m n /m i brdo Matokit, ponad samoga Vrgorca na 1062 m /nm .

Državnim lovištem u tom prirodnom carstvu gospodari OBER – LOVNI TURIZAM d.o.o. u Splitu,čiji je vlasnik splitsko PUČKO OTVORENO UČILIŠTE CAPREOLUS i u kojemu naši polaznici uče o prirodi, životinjama, snalaženju, o gađanju, iznošenju hrane i , naposljetku, lovu.

U tom prirodnom raju, gdje se vegetacija izmjenjuje prema vrhu Šibenika- čas tvrdo,oštro dalmatinsko raslinje i makija, pa onda hrast medunac i crni grab sa šumarcima – od Fortisa pa sve do danas obitavaju raznolike ptičje i životinjske vrste.

Na samim vrhovima i sivim obroncima čuje se glas neokrunjene kraljice – divokoze , jedinstvene balkanske antilope, koja se, eto, stjecajem niza prirodnih okolnosti preselila sa Biokova ,gdje su njeni davni preci udomljeni iz bosansko-hercegovačkih planina- sa Prenja i Čvrsnice stvarajući veličanstvenu koloniju prvoklasnih, u svijetu čuvenih zlatnih kuka.

U ovoj prirodnoj raskoši rokču divlje svinje, veprovi kapitalci zlatom optočenih kljova ,a na obroncima Šibenika i okolnih udolina čuje se poj jarebice kamenjarke, kraljice ovog suroga vrgoračkog kamena.

Zec je autohton, boje kamena i smilja, onakav kakvog ga je iznjedrila majka priroda. Povremeno, slijedom migracijskih jesenjih i proljetnih dana – pristižu nam šumske šljuke i prepelice pućpurke. Samo toliko da se ove ptice letačice načas odmore i okrijepe i uhvate „put pod noge“ kako bi smogle snage i hrabrosti odletjeti u željenom smjeru.

Pučko otvoreno učilište CAPREOLUS za svoje polaznike otvorilo je upravo učionicu u prirodi, u ovom zabitom,ali prekrasnom kraju Dalmacije, nadomak mora i makarske obale, gdje možete u Božjem miru guštati na Velikom Šibeniku i položiti svoj životni ispit.

Dobra vam kob !

Budite s nama, družite se u državnom lovištu ŠIBENIK- VRGORAC.

x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.